Burun Deviasyonu

Burun Deviasyonu Nedir?

Burun deviasyonu; burun eğriliği olarak bilinmektedir ve burun septum yapısının çeşitli sebepler nedeni ile sağa ya da sola kayması durumu ile karakterize olan bir rahatsızlıktır. Burun deviasyonu genetik olup doğuştan var olabileceği gibi sonradan da travma sonucunda da gelişebilmektedir. Çoğunlukla çocukluk çağında travmaların oluşması deviasyon durumuna daha çok yol açmaktadır. Burun orta duvarının sağına ya da sola doğru kayması sonucu burun deviasyonu rahatsızlığı gelişmektedir ve kişinin nefes alışverişini gerçekleştirmesine engel olabilmektedir. Burun deviasyonu gelişmesi ile beraber burun deliklerinden birinin kapanacağı için kişinin nefes alması zorlaşmakta ve bu sebeple yaşamı da sıkıntıya girmektedir. Burun deviasyonu sorunu yaşayan kişiler burun estetiği yaptırmak istemekte ve yaşadıkları sorun ortadan kalkarak sonuçlardan son derece memnun kalmaktadırlar. Burun orta duvarı anne karnından itibaren gelişmeye başlamakta ve belirli bir yaşa kadar burun gelişimi devam etmektedir. Fakat bu gelişim sürecinde buruna dışardan alınan darbeler ve travmalar burun kemiğinin kaymasına neden olabilmektedir. Burun kemiği kayması sadece sonradan meydana gelmemekte ve doğuştan da gelişim süreci sorunları ile de meydana gelebilmektedir. Burun deviasyonu yani burun kemiği eğriliği yaşayan kişilerde nefes alıp verme zorluğu yanında bazı sıkıntılar da görülmektedir ve bunlar aynı zamanda rahatsızlığın belirtileri olarak da sayılmaktadır;

  • Horlama ya da apne
  • Burun tıkanıklıkları
  • Kulakta sıvı birikimi
  • Geniz akıntısı
  • Tekrarlayan burun kanamaları
  • Baş ağrısı
  • Tekrar eden sinüzit, faranjit, bronşit

Bu saydığımız sıkıntılar kişinin yaşamını ciddi oranda etkilemekte ve tedavi yollarının aranmaması durumunda rahatsızlık kendiliğinden yok olmamaktadır.

Burun Deviasyonu Nasıl Yapılır?

Burun deviasyonu sorunu sadece cerrahi yolla tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Burun orta hattındaki kemik ve kıkırdak yapı cerrahi yöntemle düzeltilmektedir. Genel anestezi altında yapılan bu operasyon yaklaşık olarak 45 dakika gibi bir sürede tamamlanmaktadır. Burun deviasyonu ameliyatı septoplasti olarak adlandırılmaktadır ve operasyonda amaç; eğrilik oluşan kemiğin düzeltilerek kişinin sıkıntılarının ortadan kaldırılmasıdır. Septoplasti ameliyatında kayma gerçekleşen yapılar cerrahi müdahaleler ile alınmakta ve var olan kıkırdak dokular da yeniden düzeltilmektedir. Operasyon sırasında burun alt kısmından küçük bir kesi ile girilmekte ve burun iç yapısına ulaşılmaktadır. Septum adı verilen orta kısmın kayması sonucu operasyonda bu yapı çıkartılmakta ve nefes alıp vermeyi zorlaştıran yapılar düzeltilerek operasyon sonlandırılmaktadır. Operasyonda kendiliğinden eriyen dikişler kullanılmaktadır ve operasyon sonrası bazı durumlarda dikiş aldırma durumu meydana gelebilmektedir.

Burun Deviasyonu Kimler İçin Uygundur?

Burun deviasyonu; burun kemiğinde kayma oluşan ve buna bağlı olarak nefes alıp vermede sıkıntı çeken kişiler için oldukça uygun bir tedavidir. Burun deviasyonu sıkıntısı çeken kişiler mutlaka tedavi yollarını aramalıdırlar. Burun tıkanıklığı, horlama, koku almada bozukluk, uyku şikayetleri ve nefes almada zorluk şikayetlerini çeken kişiler burun deviasyonu ameliyatı için adaydır.

Burun Deviasyonu Fiyatları

Burun deviasyonu fiyatları; kişinin burun yapısına ve işlemin yapılacağı yere bağlı olarak belirlenmektedir. Burun estetiği, burun deviasyonu fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için sitemizi ziyaret edebilir ya da irtibat hatalarımızdan bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Burun Deviasyonu İyileşme Süreci

Septoplasti operasyonu cerrahi bir müdahale olduğu için iyileşme süresi kişiden kişiye göre değişmektedir. Burun deviasyonu iyileşme süreci ortalama 2-3 hafta kadar sürmektedir ve solunum rahatlaması 10 gün içerisinde düzene girmektedir. Burunda meydana gelecek olan ödemlerin azalması 3-4 hafta sürmektedir ve operasyon sonrası bazı durumlara dikkat edilmelidir. Operasyon sonrası buruna gelecek olan darbelerden kaçınılmalıdır. Doktor tarafından verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı ve doktorun yapılması yasaklandığı durumlardan kaçınılmalıdır. Burun delikleri sık sık ovalanmamalı ve iyileşme gösterene kadar buruna dokunulmamalıdır.