Alerjik (Rinit) Nezle Nedir?
Alerjik nezle bir diğer adı ile alerjik rinit; alerjik reaksiyonların burun mukozasına etki etmesi, hapşırma, burun akıntısı, gözlerde alıntı ve kaşıntı, boğazda kaşıntı oluşturması sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Alerjik rinit; bağışıklık sisteminin buruna giren parçacıklara karşı bir anormal tepki oluşturması ile meydana gelmektedir. Alerjik nezle aynı zamanda yaz nezlesi olarak da bilinmektedir. Alerjik nezle, kimi insanlarda alerjik reaksiyonlara bağlı olarak hafif seyrederken kimi insanlarda da günlük hayatlarını etkileyecek kadar ağır seyretmektedir. Alerjik nezleye sebep olan alerjenler; ev tozları, polenler, küf mantarları ve hayvan tüyleridir. Alerjik nezle, mevsimsel ya da yıl boyu devam edebilen bir rahatsızlıktır. Alerji, genetik olarak seyreden bir durumdur ve ebeveynlerde bulunması halinde çocuklarında da sıklıkla görülmektedir.
Alerjik Rinit Neden Olur?
Alerjik rinite sebebiyet veren en sık durumlardan biri alerjik reaksiyonlardır. Alerji yapan maddelere alerjen adı verilmektedir ve hayvan tüyleri, ev tozu akarları, mantar sporları, polenler alerji yapan alerjenler arasında yer almaktadır. Bu alerjenler den herhangi birine alerjisi olan kişilerin uzun süre bulundukları ortamda kalmamaları gerekmektedir.
Alerjik Nezlenin Zararları Nelerdir?
Alerjik nezle ilk evrelerde hafif seyredebilir fakat daha fazla ilerlemesi halinde kişiye sıkıntılar verebilmektedir. Alerjik nezle burun tıkanıklığına neden olduğu için gün içinde ya da uyku sırasında rahat edilememektedir. Uyku apnesine, kalp ritim bozukluklarına, yüksek tansiyona ve kalp yetmezliğine kadar gidebilecek zararlar verebilmektedir.
Alerjik Rinit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Aşerjik rinit tedavisi; sorumlu alerjenden korunma, ilaçlarla tedavi ve aşı tedavisi olmak üzere 3 aşamada gerçekleştirilmektedir. Alerjik nezle tedavisi öncesi hastanın hastalığının altında yatan sebebe bağlı olarak tedavi planlaması yapılmaktadır. Alerjik rinit tedavisinde izlenen yol şu şekildedir;
- Alerjiye sebep olan durumun ortadan kaldırılması
- Alerjik reaksiyonlara karşı ilaç tedavisi
- Aşı tedavisi
- Işık tedavisi – Rhinolight
- Son aşama olarak ameliyat
Alerjik nezle tedavisinde ilk olarak kişinin alerjisi olduğu durum ortadan kaldırılmaktadır. Ardından kişinin alerjisine bağlı olarak ilaç tedavisine başlanmaktadır. Alerji tedavisinde hastalara verilen ilaçlar antihistaminikler, dekonjestanlar, kromolin ve kortizonlardır. İlaç tedavisi alerjik nezle tedavisinde en çok kullanılan yöntemdir. İlaç tedavileri alerjik nezle tedavisinde kısa süreli olarak etki eden ilaçlardır yani hastalık geçtiğinde bırakıldığı zaman hastanın tekrar alerjik rinit olması ihtimali bulunmaktadır. Üçüncü aşama olarak uygulanan aşı tedavisi öncesi hastaya alerji testi yapılmalı ve hastanın yakındığı alerjik reaksiyonlar tespit edilmelidir. Hastaya aşı artan dozlarda uygulanmaktadır ve hastanın alerjisi olan maddeye karşı bağışıklık kazanmış olmaktadır. Aşı tedavisi ilaç tedavisine nazaran daha uzun süre etki etmektedir ve tedavi bittikten sonra dahi aşı etkisini göstermektedir. Işık tedavisinde ise birkaç dakikalık sürelerle 6-8 seans arası süren ağrısız ve acısız bir tedavidir. Mevsimsel ve uzun süreli olan alerjik nezle sorunlarında oldukça etkili sonuçlar alınmaktadır. Rhinolight tedavisinde özel dalga boylarındaki ışınların karışımı bir ışık kullanılmaktadır ve ısı yakacak seviyede bir ısı değildir.
Alerjik Rinitten Korunma Yöntemleri
Alerjik rinitten korunma yollarının en başında alerjen maddelerden uzak durmaktır. Bunun yanında alerjik rinitten korunmak için izlenecek diğer yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
- Çimlerle veya ev temizliği sırasında polen maskesi takılması
- Polen sayısının yüksek olduğu dönemlerde kapı, pencereleri kapalı tutmak
- Evde bitki ve hayvan tutmamak
- Alerji ilaçları kullanmak
- Dengeli beslenmek
- Sıvı alımının arttırılması
- Yünlü battaniye, yünlü örtülerin kullanımından kaçınılmalıdır.