Burun Tıkanıklığı

Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Burun tıkanıklığı; burnun normal fonksiyonlarını yerine getiremediği bir durumdur ve kişinin rahat nefes alıp vermesinde zorluklar yaşatmaktadır. Burun, solunum sisteminin başlangıç noktasıdır ve havanın akciğerlere ulaşmadan ısıtılıp nemlendirildiği alandır. Vücudun diğer tüm organları kadar burun da bir o kadar önemli bir organdır ve kişinin nefes alıp vermesinde büyük bir yeri bulunmaktadır. Burun çeşitli sebeplerden dolayı tıkanabilir ve kişinin nefes alışverişini kısıtlayabilmektedir.

Nefes alışverişini etkilediği kadar aynı zamanda koku almayı da zorlaştırmaktadır. Burun tıkanıklığı; alerjik reaksiyonlar, mevsim geçişleri, yapısal bozukluklar nedenleri sonrası meydana gelebilmektedir. Alerjik reaksiyonlardan kaynaklanan burun tıkanıklığı tedavi edilmediği taktirde ya da tedavide geç kalındığında sorun ilerler ve astıma kadar gidebilmektedir. Burun tıkanıklığına en sık sebep olan durumlar; grip, soğuk algınlığı, sinüzit, ve enfeksiyonlardır. Burun tıkanıklığı yaşayan kişiler normal şartlarda burnundan nefes alıp veremedikleri için nefes alıp verme işi ağız yoluyla yapılır ve buda kişide ağız kuruluğuna, uyku esnasında horlamalara neden olmaktadır. Hamilelik döneminde de burun tıkanıklığı sorunu yaşanmaktadır ve buna neden olan annelik hormonunun fazla salgılanması sonucu burun yapısında şişme meydana gelerek nefes alışverişi zorlaşmaktadır.

Burun tıkanıklığı hem yetişkinlerde hem de çocuklarda sıklıkla ortaya çıkan bir problemdir ve çocuklarda bu problemin ortaya çıkış sebebi geniz eti büyümesi olarak bilinmektedir. Çoğunlukla 2 yaşından sonra gün yüzüne çıkan burun tıkanıklıkları geniz eti büyümesi sonrası oluşmaktadır. Doğuştan da var olabilen burun tıkanıklığı ise burun kanallarının tam oluşamamış olmasıdır. Burun tıkanıklığı yaşayan kişiler en çok yatar pozisyonda oldukları an zorlanmaktadır çünkü yatar pozisyonda iken yer çekimi etkisi ortadan kalkmakta ve kanın kalbe gidişi zorlaşmaktadır.

Burun tıkanıklığı belli belirtiler ile kendini göstermektedir ve en bariz görülen belirtisi ise koku alamama ve nefes alıp verememektir. Bunun yanında burun tıkanıklığı belirtileri arasında geceleri uyurken ağzı açık uyuma, horlama, ağız kuruluğu, ağız kokusu ve boğaz enfeksiyonu da yer almaktadır.

Burun Tıkanıklıklarının Tıbbi Tedavisi

Burun tıkanıklığı; rahat nefes alma ve konforlu bir yaşam sürülmesi adına mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Günümüzde burun tıkanıklığı tedavisi adına birçok yöntem bulunmaktadır ve her bir tedavinin sonucu da olumlu olmaktadır.

Burun tıkanıklığı tedavisi öncesi kişide enfeksiyon ve alerjik bir reaksiyon varsa önce bu durumlar giderilmektedir. Burun tıkanıklığı erken dönemde ise yani ilerlemeden tedaviye başvurulmuş ise burun açıcı spreyler ve haplar kullanılmaktadır ve etkisi de görülmektedir. Aynı zamanda bu dönemde ise hastalık ağız yoluyla alınacak olan ilaçlar da burun tıkanıklığı sorununu gidermektedir.

Grip, nezle gibi sorunlar sonrasında meydana gelen burun tıkanıklıkları tedavisinde genellikle burun açıcı spreyler önerilmektedir ve üst solunum yolu enfeksiyonlarında etkili bir tedavidir ancak uzun süreli kullanımlarda damarlarda genişlemeye neden olabileceği için oldukça dikkatli kullanılmalıdır. Kronik sinüzit oluşan hastalarda ve burun içi poliplerde tıkanıklık oluşan hastalarda cerrahi yöntem devreye girmektedir ve cerrahi yöntem ile polipler temizlenir ve sinüslerin boşalma kanalları açılarak nefes alışverişi sağlanmaktadır. Aynı zamanda alerji ve reaksiyon oluşmamış hastalarda tüm bu tıbbi tedavilere yanıt vermedikleri zaman yine cerrahi tedavi uygulanmaktadır.