Osteotomi

Osteotomi, genellikle osteoartrit, kalça displazisi ve diğer eklem anormallikleri gibi durumları tedavi etmek için kullanılır. Osteotomi vücuttaki herhangi bir kemiğe uygulanabilir, ancak en sık kalça, diz ve ayaklarda yapılır.

Osteotominin amacı, sorunu olan eklemin hizalanmasını ve işlevini iyileştirmektir. Yapılan ameliyat sayesinde oluşan ağrı ve diğer sorunlar ortadan kaldırılmış olur. Prosedür içerisinde kemikte bir kesim ve ardından hizalamayı düzeltmek için kemiği yeniden konumlandırma gibi işlemler yapılır. Kemik doğru pozisyonda olduğunda plakalar, vidalar veya diğer cihazlarla sabitlenir.

Osteotomi, kapsamlı anatomi ve cerrahi teknikler bilgisi gerektiren karmaşık bir prosedür olması sebebiyle bu alanda uzun yıllardır çalışan cerrahlardan bu konuda yardım almak oldukça önemlidir.

Osteotomi Nedir?

Osteotomi, deformasyonları düzeltmek veya eklemleri yeniden hizalamak için kemiklerin kesilmesini ve yeniden şekillendirilmesi olarak tanımlanabilir. Eklem işlevini iyileştirmek ve ağrıyı azaltmak için bölgede bulunan kemiğin kesilmesi ve yeniden konumlandırılması gibi konuları bu kapsamda değerlendirebiliriz.

İşlemden sonra hastalar, etkilenen eklemin gücünü ve hareketliliğini geri kazanmak için bir rehabilitasyon ve fizik tedavi dönemine tabi tutulur. Osteotomi eklem rahatsızlıkları için etkili bir tedavi seçeneği olabilse de herkes için uygun olmayabilir. Bu durum ile ilgili olarak doktorunuzla görüşmeli ve ona göre karar vermelisiniz.

Osteotomi Nasıl Yapılır?

Osteotomi ameliyatı yalnızca genel anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyat yalnızca sorun yaşanan eklem üzerinde gerçekleşir. Eklem açığa çıktığında, cerrah kemikte kesin bir kesim yapar ve onu istenen hizaya göre yeniden konumlandırır. Üzerinde çalışılan kemik daha sonra cerrahi vidalar, plakalar veya diğer cihazlar kullanılarak yerine sabitlenir. İşlem sonrasında hastalar direkt olarak ayağa kaldırılmaz. Bu dönem içerisinde fizik tedavi uygulamaları yapılarak bedenin değişikliğe alışması sağlanır.

Osteotomi Neden Yapılır?

Osteotomi, eklem fonksiyonlarını iyileştirmek ve ağrıyı azaltmak için eklem deformitelerini düzeltmek ve kemikleri yeniden hizalamak için yapılır.

Osteotomi, bazı durumlarda eklem değiştirme ameliyatı ihtiyacını geciktirmeye veya önlemeye yardımcı olabilir. İşlem vücuttaki herhangi bir kemiğe yapılabilir. Ancak en sık kalça, diz ve ayaklarda yapılır. Osteotomi tipik olarak eklem rekonstrüksiyonu ve diğer karmaşık prosedürlerde uzmanlaşmış ortopedi cerrahları tarafından gerçekleştirilir.

Osteotomi Olmadan Burun Estetiği Yapılır mı?

Osteotomi olmadan da burun estetiği yaptırmak mümkündür. piezo rinoplasti adı verilen yeni bir teknikle osteotomi yapılmadan burun estetiği yapılabilmektedir. Bu yöntem, hassasiyeti ve minimal invaziv yapısı nedeniyle hastalar ve plastik cerrahlar arasında popülerlik kazanıyor.

Piezo rinoplasti, kemikte küçük ve hassas kesikler oluşturmak için bir piezoelektrik cihaz kullanır ve burun şeklinde doğru ve kontrollü değişikliklere izin verir. Teknik daha az travmatiktir ve geleneksel rinoplasti ile karşılaştırıldığında daha az şişlik ve morarma ile sonuçlanır. Bu da hastaların genellikle işlemden sonra günlük aktivitelerine daha erken dönebilecekleri ve sosyal yaşamdan kopmadan operasyon geçirmeleri anlamına gelir.