Burun Eti (Konka) Büyümesi Neden Olur?
Burun eti diğer bir adıyla konka; solunan havayı temizleyerek akciğerlere ısı dengesini sağlayarak göndermekte olan kan damalarına sahip olan bir dokudur. Burun etinin aslında asıl görevi akciğere giden havayı ısıtarak adeta termostat gibi çalışmaktır. Burun eti, solunan havadaki toz, duman, bakteri gibi yapıları temizleyerek havayı akciğerlere göstermektedir. Konka yani burun eti üst, orta ve alt tarafta her bir bölgede 3 tane olmak üzere toplamda 6 adet konka bulunmaktadır. Üst ve orta konkalar solunumda bir etki yaratmazlar ve alt konkalar damar yönünden zengindir, solunan havayı nemlendirme, ısıtma ve süzme görevi görmektedirler.
Burun eti çeşitli sebeplerden dolayı büyüyebilmektedir. Burun eti büyümesine neden olan durumlar arasında; alerjisi olan kişilerin alerji unsuruna uzun süre maruz kalması sonrası, sigara kullanımı, kronik ya da sürekli olan sinüzit, burun iltihapları ve burun kemiğinde bulunan eğrilik sayılabilmektedir. Burun eti büyümesi sıklıkla sigara içen ve alerjik hassasiyetlere sahip olan kişilerde görülmektedir.
Burun kemiğinde eğrilik ve kırık bulunan kişilerde de burnun bir alanı sürekli olarak tıkalı olacağı için tek taraflı nefes alıp vermede burun eti şişmesi yaşanmaktadır. Bu oluşan şişlik zamanla büyüyerek her iki burun deliği de tıkanmaktadır. Burun eti büyümesi yaşayan hastalarda; soluk alıp vermede zorlanma, uyku apnesi, burun tıkanıklığı, ağız kuruluğu, vücut yorgunluğu ve horlama şikâyetleri görülmektedir. Burun eti büyümesi yani konka büyümesi sorunu yaşayan hastalarda tedavi uygulanarak konka küçültülür ve normal haline getirilmek amaçlanır. Burun eti büyümesi yaşayan kişiler konforlu ve rahat bir uyku uyuyamadıkları ve normal yaşantılarında da bazı sıkıntılar yaşadıkları için konka küçültülmesi ameliyatı yaptırmaktadır. Burun eti büyümesi ameliyatında yani konkaların küçültülmesi öncesi konkanın ne sebeple büyüdüğü araştırılır ve burun ortası düz bir yapıda ise ve alerjik reaksiyon sonucu oluşmuş ise ilaç tedavileri yapılmaktadır. Çoğunlukla burun eti büyümesi septum eğriliğinden meydana geldiği için eğriliğin düzeltilmesi sırasında burun eti de küçültülmektedir. Yapılan bu ameliyata konka redüksiyonu yani küçültülmesi adı verilmektedir ve aynı zamanda uygulanan bir başka tedavi yöntemi de radyofrekans ile konka küçültülmesidir.
Burun eti büyümesi yaşayan kişiler vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli olan uygun tedavileri yaptırmalıdır.
Radyofrekans ile Konka Küçültülmesi
Radyofrekans ile konka küçültülmesi işlemi; burun yan duvarlarında yer alan alt konkaların yumuşak dokularına radyofrekans enerjisi vererek büzülme ve sertleşme sonucu iyileşmesini sağlayan bir tekniktir. İşlem lokal anestezi eşliğinde yapılmaktadır ve işlemden 6-8 hafta sonra burun eti büzüşerek eski halini almaktadır.
Kısa sürede tamamlanan konka radyofrekans işlemi estetik ya da fonksiyonel amaçlı yapılabilmektedir. Aynı zamanda bu teknik; kronik sinüzit ameliyatlarında, burun tıkanıklığı ameliyatlarında ve birçok burun ameliyatlarında kullanılan bir yöntemdir. Operasyon sırasında herhangi bir kesi yapılmadığı için kanama riski ortadan kalkmaktadır. İşlem sırasında anestezi kullanıldığı için hasta herhangi bir ağrı hissetmez ve kısa bir işlem olduğu için aynı gün normal yaşamlarına devam edebilmektedirler. Konka radyofrekans işlemi; lokal anestezi ile yapılabilmesi, kanama riski olmaması, yüksek başarı şansı, tampon gerekmemesi gibi sonuçlar doğurarak hastalara bunlar gibi birçok avantaj sağlamaktadır.
Endoskopik Konka Redüksiyonu
Endoskopik konka redüksiyonu işlemi; burun alt konkaların olduğu alandaki yumuşak dokulara endoskop yardımıyla girilerek burun etinin bir kısmının çıkartılarak küçültülmesi esasına dayanmaktadır. Endoskop cihazı ile yapılan bu işlemde konkanın ön ve arka tarafı görülerek çıkartılacak alanın ne kadar olduğu rahatlıkla görülebilmektedir. Endoskopik konka redüksiyonu işlemi konka radyofrekans işlemi işe yaramadığı hastalarda, radyofrekans konka işleminin tekrar etme riski bulunduğunu düşünen hastalarda uygulanmaktadır. Endoskopik konka redüksiyonu işlemi genel anestezi altında yapılmaktadır ve yaklaşık olarak 5-10 dakika gibi bir sürede tamamlanmaktadır.
Bu işlem sonrasında da kanama riski azdır ve tampon kullanımı olmamaktadır. Mikrodebrider cihazları eşliğine yapıldığı için alt konkalara rahatlıkla ulaşılarak istenilen boyutta konkalar küçültülmektedir. Hastalar üzerinde oldukça etkili sonuçlar veren endoskopik konka redüksiyonu sonrası hastalar şikâyet ettiği durumlardan kurtulmakta hem rahat bir uyku uyumaktalar hem de normal yaşantılarına kolaylıkla devam etmektedirler.