Kronik Sinüzit Nedir?
Burun kemiklerin içinde bulunan hava boşlukları yani sinüsler, çeşitli sebeplere bağlı olarak iltihaplanmaktadır ve bu durumda sinüzit denilen bir hastalık ortaya çıkmaktadır. Sinüsler yani hava boşlukları mukus salgılamakla görevli organlardır ve vücuda alınan havayı toz, kir ve bakterilerden arındırmaktadır. Mukus salgılanması normal vücut fonksiyonlarından biridir ve günde defalarca bu işlem tekrarlanmaktadır. Sinüslerin normal şartlarda görevini yapamaması ve iltihaplanması sonucu sinüzit oluşmaktadır. Sinüzit akut ve kronik olarak iki şekilde görülmektedir ve akut sinüzit hastalığın ilk evrelerinde olduğu bir dönemdir. Hastalığın ilerlemesi ve kişinin gittikçe nefes alıp vermesinde zorlanması ise kronik sinüzit olarak adlandırılmaktadır.
Sinüzit şikâyeti çeken hastaların yakındığı durumlar yani hastalığın ortaya çıkardığı belirtiler; nefes almada güçlük, sarı-yeşil renkte burun akıntısı, baş ağrısı, tıkanıklık ve geniz akıntısı olarak sıralanabilir. Akut sinüzit hastalığın ortaya çıkmasından itibaren kısa sürede iyileşme gösterir fakat kronik sinüzit ise 3 aydan fazla süredir devam eden hastalıklardır. Hastaların tıbbi tedavi almalarına rağmen şikayetleri geçmez ve normal yaşamlarında sıkıntı çekmeye devam etmektedirler. Kronik sinüzit, akut sinüzitte olduğu gibi aynı belirtilerle ortaya çıkmaktadır fakat belirtiler daha ağır seyretmektedir. Kronik sinüzit belirtileri; burun tıkanıklığı, yüzde şişme ve dolgunluk hissi, koku alamama, baş ağrısı, iltihaplı akıntı, ağız kokusu, öksürük, kulak ağrısı ve yüzde ağrı, basınç hissidir. Kronik sinüzit şikâyeti yaşayan kişilerin çoğunlukla yakındığı belirtiler, genizden boğaza doğru olan burun akıntısı ve sinüs bölgesinde hassasiyettir.
Kronik Sinüzit Neden Olur?
Kronik sinüzit çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır ve hem kişiye ait faktörlerden hem de çevresel faktörlerden dolayı meydana gelebilmektedir. Akut sinüzite neden olan durumlar arasında çoğunlukla virüsler bilinmektedir. Kronik sinüzite neden olan durumlar ise alerjiler, geniz eti, burun eğriliği, bağışıklık sistemi yetersizliği, kuvvetli sümkürme olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunların yanında; polip ve tümörler, anatomik anomaliler ve diş enfeksiyonları da kronik sinüzite neden olmaktadır.
Kronik Sinüzit Tanısı Nasıl Konulur?
Kronik sinüzit tanısında günümüzde çoğunlukla bilgisayarı tomografi kullanılmaktadır. Kronik sinüzit tanısında kullanılan bilgisayarlı tomografi ile sinüslerin durumu, tıkanıklığın ne boyutta olduğu tespit edilmektedir. Özellikle alerjik reaksiyonlardan ve astım hastalığından meydana gelmiş kronik sinüzitlerde burun polipleri, mantar enfeksiyonları ve dolmuş sinüs yapıları görülmektedir. Akut sinüzit tanısı uzman doktor tarafından yapılan fiziki muayene ile anlaşılmaktadır. Sinüzite bakterilerin mi yoksa virüslerin mi neden olduğu yapılan fiziki muayene sırasında belirlenmektedir. Kronik sinüzit tanısında bilgisayarlı tomografi ve nazal endoskopi şart olan bir tetkiktir.
Kronik Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sinüzit tedavilerinde birçok yöntem mevcuttur ve akut ve kronik olarak seyreden sinüzitlerde tedavi yöntemleri değişkenlik göstermektedir. Akut sinüzit tedavilerinde genellikle destekleyici tedaviler devreye girmektedir. Ortam havasını nemlendirmek, burun spreyleri ve sıvı alımının arttırılması uygulanacak olan destekleyici tedaviler arasında yer almaktadır. En önemli tedavi yöntemi olan sıvı alımının arttırılması ile tıkanan sinüsler ve mukus yapısı yumuşamakta ve dışarı atılması kolaylaşmaktadır. Akut sinüzit bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanıyorsa eğer antibiyotik tedavisi planlanmaktadır. Kronik sinüzit tedavisinde ise yapılan tanı ve teşhiste hastalığa neden olan durumlar araştırılır ve öncelikle neden olan durumlar ortadan kaldırılmalıdır. Hastalığın altında yatan sebebe bağlı olarak uygulanacak olan tedavi yöntemi farklılık gösterebilmektedir. Kronik sinüzit tedavisinde kullanılan ve önerilenler; antibiyotik ilaçlar, burun içi spreyler ve steroidlerdir. Uygulanacak olan antibiyotik tedavisi hastaların 2-3 hafta kullanması gereken bir tedavidir. Eğer hastalık alerjik reaksiyonlar sonucu oluşmuş ise antihistaminik ilaçlar kullanılmalıdır. Antibiyotik tedavisi ve steroid uygulamaları medikal tedaviye girmekte olup belli süre zarfında kullanılması önerilmektedir. Öncelikle tedavi sırasında denenen medikal tedavilere yanıt alınamayan kronik sinüzitlerde ikinci bir seçenek olan cerrahi tedaviler uygulanmaktadır. Cerrahi tedavilerin amacı; sinüs boşluklarının genişletilmesi, drenajların arttırılmasıdır. Cerrahi tedavi sonrası iyileşme gösteren hastaların tekrar aynı sorunu yaşamamaları adına medikal tedavilere devam etmeleri de unutulmamalıdır.
Kronik Sinüzit Tedavi Aşamaları Nelerdir?
Kronik sinüzit tedavisinde başvurulan ilk yöntem ilaç tedavisidir. İlaç tedavisinin etkili olmadığı hastalarda ikinci tedavi seçeneği olarak cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Cerrahi tedavide endoskopik sinüs tedavisi yapılmaktadır ve bu işlem sırasında kronikleşen sinüsler temizlenmekte, burun içinde tıkalı olan kanallar uygun yöntemler çerçevesinde açılmaktadır.